Carlo Francesco Badini (librettist)

? - 1793?

Carlo Francesco Badini was van Italiaanse afkomst maar waar hij zijn jeugd doorgebracht heeft, is onduidelijk. Naar eigen zeggen had hij een graad behaald aan de universiteit van Turijn. In elk geval vertoefde hij vanaf 1769 in Londen, waar hij het libretto voor Pugnani's komische opera Nanetta e Lubino schreef.

Badini werkte lange tijd voor het King's Theatre. Samen met theaterdirecteur Gallini probeerde hij de Italiaanse opera in Londen te beheersen. Als huisdichter kreeg hij in 1791 de opdracht een libretto voor Haydn te schrijven. Dit werd L'anima del filosofo (Orfeo ed Euridice) waaraan Haydn tijdens zijn eerste bezoek aan Londen werkte maar nooit helemaal voltooid heeft. Het King's Theatre kreeg geen toestemming om de opera op te voeren.

Badini nam met deze opera een bekend thema maar behandelde het op een geheel eigen wijze, onvergelijkbaar, en met een prachtig taalgebruik. Badini was ontdaan door het verbod op uitvoering. In 1792 schreef hij "having, from a cruel persecution, been deprived of my bread at the Opera House, I am so reduced, as to be literally starving". Aan zijn taalgebruik lag het niet.

Badini kon nog één keer terugkomen als huisdichter van de King's Theatre dat de monopolie op de Italiaanse opera weer in handen had gekregen. Maar met de komst van Lorenzo da Ponte in 1792 in Londen verdween Badini definitief buiten beeld.