Lukas Beikircher (dirigent)

Lukas Beikircher werd geboren in Bruneck (Zuid Tirol, Italie. De grootste stad in de Puster Valley). Hij studeerde piano en compositie aan het Richard Strauss conservatorium in München en meteen hierna volgde hij de studie dirictie in Dresden. Al tijdens zijn opleiding werd hij assistent van Sir Colin Davis en Hartmuth Haenchen bij De Nationale Opera Amsterdam. Hij was pianist bij de Violinvorspielle van de Staatskapelle Dresden, en hij had een compositie-opdracht aan de Philharmonie Köln.

Na zijn werk als koorleider aan het Staatstheater Braunschweig, werd hij eerste dirigent van de Stichting internationale Operaproducties Holland, en dirigeerde daar o.a. de opera`s Ariadne auf Naxos, Nabucco, Rigoletto en Carmen. Hierna werd hij aangenomen als eerste coördinator Kapelmeester aan het Staatstheater Darmstadt. Zijn repertoire was veelomvattend. Hij had o.a. de leiding van Der Rosenkavalier, Turandot, Aida en Der Fliegende Hollander.

Naast zijn vaste werk werd hij ook bekend door gastoptredens: bij de Oper Krakau dirigeerde hij Norma en in het Theater Lodz dirigeerde hij La Traviata en Rigoletto. Bij de Oper Szeged werd hij gevraagd voor Ariadne auf Naxos en in Bonn voor een concertante-uitvoering van Adriana Lecouvreur. Ook dirigeerde hij orkesten met bekende namen. Met de RSO Bratislava bijvoorbeeld was hij o.a. in de Berliner Philharmonie en de Laeiszhalle Hamburg, de Bohuslav Martinu Philharmonie in München, de Glocke Bremen en in de München Herkulessaal. Hij had de leiding bij de operette Ein Walzertraum (*Oscar Straus).