Jerrold Lewis ("Jerry") Bock (componist)

Jerrold Lewis Bock werd in New Haven geboren op 23 november 1928. Hij had al op jonge leeftijd pianoles. Tijdens zijn high schooljaren en zijn studietijd aan de universiteit van Wisconsin in de veertiger jaren componeerde hij de muziek voor een aantal shows.

In de jaren 1955/56 werkte Bock enige tijd samen met de dichter Larry Holofcener aan onder andere de Broadway revue Catch a Star.

De belangrijkste samenwerking was die met librettist Sheldon Harnick. Harnick was violist in een dansorkestje voordat hij in 1950 naar New York kwam. Enkele van zijn liedjes werden uitgevoerd in revues als New Faces uit 1952 en Shoestring Revue.

The Body Beautiful (1958) was het eerste werk van Bock and Harnick, maar werd geen succes. Fiorello (1959) echter bleek goed voor 795 uitvoeringen. Het volgende gezamenlijke werk was Tenderloin (1960), een humoristisch stuk over de deugd in New York. In 1963 schreven ze een aantal nummers voor de zwaar bekritiseerde marionetten show Man in the Moon en later dat jaar verscheen één van de meest gewaardeerde musicals She Loves Me.

Fiddler On The Roof (1964), met Zero Mostel in de hoofdrol, werd één van de meest gewaardeerde Broadway musicals en werd meer dan drieduizend keer opgevoerd. Het leverde hitnummers als Matchmaker, Sunrise, Sunset, en het onvergetelijke If I Were A Rich Man.

Na The Rothschilds (1970), met een sterk joods thema en gelijkenis met Fiddler On The Roof, beëindigden Bock en Harnick hun samenwerking. Bock heeft sindsdien geen muzikale werken meer geproduceerd. Harnick is nog wel actief gebleven, maar grote successen heeft hij op Broadway niet meer kunnen boeken.

Henk Poort zingt "Als ik toch eens rijk was" uit Anatevka

Werken van deze componist