Rudolf Buchbinder (pianist)

Rudolf Buchbinder werd al op vijfjarige leeftijd toegelaten aan de Musikhochschule van Wenen. Hij studeerde er bij Bruno Seidlhofer en groeide hij uit tot een van de meest gerenommeerde pianisten van zijn generatie. Hij trad op met nagenoeg alle toporkesten en -dirigenten, en is een graag geziene gast op de Salzburger Festspiele en tal van andere muziekfestivals. Rudolf Buchbinder is artistiek directeur van het Music-Festival Grafenegg.
Rudolf Buchbinder staat bekend om zijn meticuleuze voorstudies en bronnenonderzoek. Zo verzamelt en onderzoekt hij eerste drukken van muziekpartituren, en bezit hij een indrukwekkende bibliotheek met originele documenten, autografen en waardevol bronnenmateriaal.
Zijn discografie bestaat uit meer dan honderd opnames, waaronder een in de pers gelauwerde integrale van het pianowerk van Joseph Haydn. Zijn cyclus met de pianoconcerto's van Mozart, met de Wiener Symphoniker, werd in 1998 meermaals bekroond. Daarnaast bracht hij opnames uit van pianotranscripties van Strausswalsen, de pianoconcerto's van Brahms (met het Koninklijk Concertgebouw Orkest onder Nikolaus Harnoncourt) en de integrale pianosonates van Beethoven. Opvallend in zijn cd-catalogus is dat Buchbinder steeds live opnames prefereert boven opnames in de studio. Samen met de Wiener Philharmoniker nam hij in het kader van de Wiener Festwochen twaalf pianoconcerto's van Mozart op, die op DVD verschenen zijn.

Rudolf Buchbinder speelt de Appassionata sonate van Beethoven

Te zien of te horen tijdens de volgende reizen: