Joseph Calleja (tenor)

22-1-1978

De Maltese tenor Josoph Calleja speelde aanvankelijk in een rockgroep maar begon op zestienjarige leeftijd met zingen, gegrepen als hij was door de films van de tenor Mario Lanza. Er volgde een duizelingwekkende ontwikkeling met een debuut in 1997 als Macduff in Verdi's Macbeth dat de weg opende voor een internationale carrière. Hij won verschillende prijzen, zoals bij het Caruso Concours in Milaan in 1998 en de Operalia van Plácido Domingo in 1999.

Bij de Nederlandse Reisopera zong Calleja toen ook al: hij debuteerde er als Leicester in Maria Stuarda van Donizetti. Er volgde rollen over de hele wereld, inmiddels heeft hij met 35 jaar al 28 rollen (meestal Italiaanse en Franse rollen) op zijn repertoire staan.
Het tempo van een operaster ligt tegenwoordig erg hoog hetgeen wel gevaren met zich meebrengt voor de stem. Calleja is zich daarvan bewust maar probeert met een goede techniek en gezond verstand zijn stem in een goede conditie te houden.
Fluwelen timbre, soepel, lenig. Zo wordt de stem van Calleja getypeerd. Voor hem is na Mario Lanza Pavarotti een groot voorbeeld.

Op zijn website houdt Joseph Calleja een blog bij over zijn wederwaardigheden als operazanger, klik hier om naar het blog van Joseph Calleja te gaan.