Riccardo Chailly (dirigent)

datac

‘Ik zal de zestien jaren in Amsterdam nooit vergeten. Ze vormen een centraal punt in mijn leven; een gouden periode.’ Aldus Riccardo Chailly in Trouw. Hij was van 1988 tot 2004 chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest en zorgde voor een belangrijke verbreding van het repertoire.

Riccardo Chailly werd op 20 februari 1953 in Milaan geboren. Hij is de zoon van de componist Luciano Chailly, die hem zijn eerste muzieklessen gaf. Na zijn studie aan het Verdi Conservatorium in Milaan, maakte Chailly in 1970 zijn debuut als dirigent. In 1972 werd Chailly assistent van Claudio Abbado, die bij de Scala in Milaan chef-dirigent is. Vervolgens dirigeerde hij in Chicago en San Fransisco. In 1978 werd hij dirigent bij de Scala en in 1982 werd hij de vast dirigent van het Berlijnse Radio Symfonie Orkest tot 1989. Deze post combineerde hij een jaar met zijn dirigentschap in Amsterdam. Chailly trad in 1988 bij het Koninklijk Concertgebouworkest aan als opvolger van Bernard Haitink. Hij verliet het orkest op 11 juni 2004 om chef-dirigent van het Gewandhausorchester in Leipzig te worden. Hij volgde daar de Zweed Herbert Blomstedt op.

Bij zijn afscheid bij het Koninklijk Concertgebouw werd Chailly benoemd tot conductor emeritus. Voordat Chailly chef-dirigent werd van het Koninklijk Concertgebouworkest, was hij vaste gastdirigent van het London Philharmonic Orchestra, leidde hij het Deutsche Symphonie-Orchester Berlin en het Teatro Comunale di Bologna. Van 1999 tot 2005 was hij tevens chef-dirigent van het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi.
Als gastdirigent stond hij voor de beste orkesten van Europa en de Verenigde Staten, zoals de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker en de New York Philharmonic. Daarnaast is hij veelgevraagd bij La Scala in Milaan, de Wiener Staatsoper, de Metropolitan Opera in New York, de Royal Opera in Londen en de Bayerische Staatsoper in München.
Chailly werd onderscheiden met de Grand’ Ufficiale della Repubblica Italiana en de zilveren erepenning van de stad Amsterdam. Hij is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, erelid van de Royal Academy of Music in Londen en ‘Cavaliere di Gran Croce’ della Repubblica Italiana. In 2009 kreeg hij de Mendelssohn-Preis van de Felix-Mendelssohn-Bartholdy-Stiftung. In 2015 volgde Chailly Daniel Barenboim op als chef-dirigent in La Scala te Milaan.