John Corigliano (componist)

De componist John Corigliano werd geboren in New York op 16 februari 1938. Hij stamt uit een zeer muzikaal gezin. Zijn vader was violist en concertmeester van de “New York Philarmonic” en zijn moeder was pianiste.

John Corigliano studeerde onder andere aan de Columbia University en aan de Manhattan School of Music. Hij werkte als muziekprogrammeur voor diverse radiostations in New York en als muziekdirecteur bij het Morris Theatre in New Jersey. Hij doceerde compositie aan het College of Church Musicians, de Manhattan School, de Juilliard School en het Lehman College.

Als componist schreef hij ondermeer een vioolsonate (1964), een klarinetconcert, een fluitconcert (1981) en andere concerti. In 1996 verscheen een strijkkwartet waarvoor hij een Grammy Award kreeg. Voor zijn filmmuziek voor Altered States (1980) kreeg hij een Oscarnominatie. In 1990 componeerde hij de opera The Ghosts of Versailles.

Zijn grootste bekendheid verwierf hij met de muziek bij de film The Red Violin (1997), waarvoor hij een Oscar kreeg. Voor zijn Eerste Symfonie (1990) werd hij geïnspireerd door het verlies van verschillende vrienden aan aids.

Marilyn Horne als Samira in The Ghost of Versailles

Werken van deze componist