Joyce DiDonato (mezzosopraan)

"Een mezzo, gevat in melkchocolade, zo vloeiend en lenig dat het opstijgt tot een schitterende diamanten sopraan, maar ook afdaalt tot een rijke warmbloedige alt." (The Times)

DiDonato is een geboren mezzosopraan; ze is ontzettend veelzijdig en heeft een weergaloos bereik met honderden verschillende klankkleuren. Haar mannenrollen klinken amper anders dan de vrouwenrollen, maar alles is even geloofwaardig. Bovendien is ze een waaghals. DiDonato durft lelijk te zingen, doet alles voor expressie. Haar tomeloze energie werkt aanstekelijk. Een gebroken kuitbeen tijdens de première van Il barbiere di Siviglia
in 2010 weerhield haar er niet van de overige voorstellingen toch te zingen, met verve, vanuit een rolstoel.

DiDonato wilde eigenlijk popzangeres worden. Of Broadway-ster. Maar ze werd na een driejarige opleiding aan de Academy of Vocal Arts in Philadelphia werd Joyce DiDonato toegelaten tot de prestigieuze studio van de Houston Opera. Maar pas nadat zij in 1996 in Parijs en daarna in Milaan zong, werd zij in haar thuisland Amerika ook serieus genomen. Vooral haar rollen in werk van Händel, Mozart en Rossini maken grote indruk.

Te zien of te horen tijdens de volgende reizen: