Péter Eötvös (componist)

De van oorsprong Hongaarse dirigent, docent en componist Peter Eötvös werd geboren op 2 januari 1944. Hij is onbetwist één van de grootste componisten en dirigenten van deze tijd en één van de meest opvallende van zijn generatie. Op zijn veertiende studeerde hij al aan de Ferenc Liszt-Akademie voor muziek in Boedapest. Vanaf zijn zestiende componeerde Eötvös muziek voor film en theater. Hij zette zijn studie voort aan de Hochschule für Musik in Keulen. Ook maakte hij tussen 1968 en 1976 met enige regelmaat deel uit van het Stockhausen Ensemble en de studio voor elektronische muziek van de WDR in Keulen. Eötvös volgde Pierre Boulez op als muzikaal directeur van het befaamde Ensemble InterContemporain in Parijs.

Peter Eötvös dirigeerde de première van Donnerstag aus Licht van Karlheinz Stockhausen in La Scala in Milaan. vanaf 1985 was hij vaste gastdirigent van het BBC Symphony Orchestra. Dat orkest dirigeerde hij in de première van Harrison Birtwistle's Earth Dances (1986). In 1991 richtte hij het International Eötvös Institute and Foundation op, waar jonge dirigenten worden opgeleid. In de periode 1992-1998 gaf Eötvös les aan de Hogeschool in Karlsruhe en sinds 1998 is hij professor aan de Muziekhogeschool van Keulen. Eötvös is als dirigent verbonden aan het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Sinds 2009 is hij eerste gastdirigent van het Radio Symphonie Orkest in Wenen.

Als componist behoort Eötvös tot de meer experimentele componisten. Zijn composities worden over de gehele wereld gespeeld en hij heeft cd's opgenomen voor een groot aantal platenmaatschappijen. Hij brengt een combinatie van geschreven muziek en improvisatie tot stand, waarbij hij van musici verwacht dat ze op elkaar reageren. Hij verwacht van musici dat zij op elkaar reageren. De dirigent is alleen aanwezig als coördinator en wordt beschouwd als één van de musici.

gedeelte uit Angels in America

Meer videos:
Werken van deze componist