Manuel de Falla (componist)

(23 november 1876 - 14 november 1946)

Manuel de Falla heeft een besscheiden oeuvre achtergelaten, dat voornamelijk bestaat uit toneel- en balletmuziek. Zijn bekendheid dankt hij voornamelijk aan zijn balletten El amor brujo (De liefde als tovenaar) en El sombrero de tres picos (De driekante steek). Ook behoort zijn pianoconcert Noches en los jardines de España (Nachten in de tuinen van Spanje) tot het concertrepertoire.

De Falla werd geboren in 1876 in Cadiz, Spanje en ontving zijn eerste pianolessen van zijn moeder. Als jongeman verhuisde hij naar Madrid om compositie te studeren bij Filipe Pedrell. Die wist De Falla te interesseren voor volksmuziek en opera. Nieuwe invloeden deed hij op toen hij in 1907 in Parijs ging wonen. Daar ontmoette hij Paul Dukas, Maurice Ravel en Claude Debussy. Met name door de laatste wordt hij sterk beïnvloed. Later krijgt hij in Spanje het commentaar dat zijn muziek te Frans geworden is.
Hij probeert zijn familie uit Madrid over te laten komen maar door het uitbreken van de eerste wereldoorlog is dat niet mogelijk en is hij gedwongen terug te keren naar Spanje. De beroemde Parijse impresario Sergei Diaghilev is inmiddels ook naar Madrid gereisd. Hij geeft De Falla de opdracht tot het schrijven van een ballet, dat wordt El sombrero de tres picos. Het werk gaat met decors van Pablo Picasso in première en wordt zeer goed ontvangen. De opdracht tot het schrijven van balletmuziek voor Pulcinella wijst hij van de hand.

Wanneer in Spanje het fascisme opkomt houdt de Falla het voor gezien en vertrekt hij naar Argentinië, daar blijft hij wonen tot aan zijn dood in 1946.

La vida breve - Danza española nº 1

Meer videos:
Werken van deze componist