Giovanni Faustini (librettist)

ca 1615 - 19 december 1651

Faustini was een Venetiaanse impressario die voor verschillende theaters in Venetië heeft gewerkt. Daarnaast schreef hij 14 libretti. Bij zijn dood liet hij nog een paar onvoltooide exemplaren achter die zijn broer heeft afgemaakt. Deze nam ook Giovanni's werk als impressario over.

Faustini schreef drie mythologische werken waaronder La Calisto voor Cavalli. De andere libretti zijn allemaal een variatie op hetzelfde thema: tegen de achtergrond van een vreemd land (meestal Afrika) speelt zich een liefdesverhaal af vol miscommunicatie, verkeerd bezorgde brieven, slaapmiddelen en afgeluisterde gesprekken. De verwikkelingen tussen de hoofdpersonen worden afgewisseld met de avonturen van de bedienden die een komische rol hebben. Voor alle libretti geldt: eind goed, al goed. De bron voor dit soort verhalen ligt in Spaanse drama's uit de middeleeuwen en de renaissance.

Faustini werkte veel met Cavalli samen. Elk jaar schreef hij een libretto voor hem. Het is opvallend hoe serieus Faustini zijn werk nam in een tijd waarin dat nog niet vanzelfsprekend was. Faustini zag het schrijven van een libretto als een professie, getuige de voorwoorden van zijn gedrukte werken. Met zijn libretti wist Faustini een stempel te drukken op de ontwikkeling van de typisch Venetiaanse opera in de 17de eeuw.

Titels van deze librettist: