Liza Ferschtman (violist)

Violiste Liza Ferschtman wordt nu al beschouwd als een van de meest interessante muzikale persoonlijkheden van deze tijd. Met haar gepassioneerde spel en grote podiumuitstraling weet zij het publiek te raken.

De afgelopen seizoenen trad zij op in binnen- en buitenland met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nörkopping Symphony Orchestra, Yomiuri Nippon Symphony Orchestra, La Orquesta Sinfonia del Pricipado de Asturias, Schleswig Holstein Festival Orchester, Sloveens Radio Orkest en het European Union Youth Orchestra. Ze werkte daarbij samen met dirigenten als Gianandrea Noseda, Tatsuya Shimono, Leonard Slatkin, Mendi Rodan, Lev Markiz, Yakua Yuasa, Jaap van Zweden, Christoph von Dohnányi, Frans Brüggen en Shlomo Mintz.

Geboren als dochter van bekende Russische musici kreeg Liza Ferschtman haar eerste vioollessen op haar vijfde van Philip Hirschhorn. Ze volgde masterclasses bij Yvry Gitlis, Igor Oistrach en Aaron Rosand en studeerde tot 1998 bij Herman Krebbers. Daarna werkte ze met Ida Kavafian aan het gerenommeerde Curtis Institute of Music in Philadelphia, en met David Takeno in Londen.


Als artistiek leider van het Delft Kamermuziek Festival is Liza naast het optreden met orkesten tevens een gepassioneerd kamermusicus. Zo trad ze de afgelopen jaren op op talrijke belangrijke podia en festivals in Europa (Risor, West Cork, Kempten Festival, Prussia Cove) en de Verenigde Staten (o.a. Ravinia Festival Chicago). Haar recitaldebuut in New York met Inon Barnatan was zo’ n succes dat ze onmiddellijk opnieuw werden uitgenodigd.

Liza is een graag geziene gast in het Amsterdamse Concertgebouw: zo voerde ze daar onder meer alle Beethoven Sonates uit en in 2008 kreeg ze carte-blanche in de Robeco Zomerconcerten en programmeerde zijn vier concerten.

Haar eerste dubbel-cd met pianist Bas Verheijden werd in het gezaghebbende muziektijdschrift Luister met een 10 beoordeeld. In 2007 verscheen haar cd met pianist Inon Barnatan, met werken van Schubert en Beethoven. Een heel bijzonder project is de opname die Liza maakte van de vioolconcerten van de Nederlandse 19e-eeuwse componist Julius Röntgen. In 2010 werd haar solo-cd met werken van Ysaye en Bach bij Challenge Records uitgebracht, welke door het toonaangevende tijdschrift Strad Magazine werd geprezen.
In november 2006 ontving Liza Ferschtman de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor Nederlandse musici.

Liza Ferschtman