Grigory Frid (componist)

Grigory Frid werd geboren in Petrograd, het huidige St. Petersburg. Hij studeerde aan het Conservatorium van Moskou bij Heinrich Litinsky en Vissarion Shebalin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij als soldaat in het Russische leger. De stijl van zijn vroege werk is conventioneel, gecomponeerd in de traditie van het Sociaal Realisme. Op zijn 55e veranderde zijn stijl zeer abrupt door toepassing van onder andere twaalftoons-technieken.

Hij is een productieve componist. Onder zijn vele werken zijn 2 opera's, elk op een zelfgeschreven libretto. The Diary of Anne Frank is een monodrama in 21 scènes voor sopraan en kamerorkest, ongeveer één uur lang. Het is geschreven in 1968 en de eerste opvoering was (met piano-begeleiding) in Moskou op 17 mei 1972. The Letters of Van Gogh is een mono-opera in twee delen voor bariton en kamermuziekensemble, gebaseerd op de brieven van Vincent van Gogh aan zijn broer Theo. Deze opera is geschreven in 1975 en voor het eerst opgevoerdin 1976.

Verder schreef Frid 3 symfonieën, een aantal concerten (o.a. voor altviool, piano en strijkorkest), theater- en filmmuziek, liederen en kamermuziek.

Hij is een bekend muziekpublicist en tevens beeldend kunstenaar.

Werken van deze componist