Florian Leopold Gassmann (componist)

(03 mei 1729 - 21 januari 1774)

Florian Leopold Gassmann werd geboren in het dorpje Brüx, het huidige Most. Rond 1742 vertrok Gassmann naar Italië waar hij studeerde bij Padre Martini te Bologna. Hierna reisde hij verder naar Venetië. In Venetië schreef hij onder meer zijn opera Merope (1757).

Na zijn studietijd in Italië trok Gassmann naar de Oostenrijkse hoofdstad om er op aandringen van Gluck de opera seria, getiteld Catone in Utica (1762) van Pietro Metastasio, in het Burgtheater op te voeren. Datzelfde jaar nog werd hij  voorgesteld als de nieuwe hofballet-componist te Wenen, een positie die voor die tijd nog door Gluck werd uitgeoefend. Hij verwierf bekendheid door zijn werk in Wenen, onder andere als balletcomponist. In 1766 nam hij Antonio Salieri mee naar Wenen en werd zijn leermeester. In 1772 werd Gassmann hofkapelmeester aan het Weense hof. Hij kwam twee jaar later door een verkeersongeluk om te leven.

Leopold Gassmann schreef meer dan vijftig symfonieën, 25 opera's en vele werken op het gebied van de sacrale muziek en kamermuziek. Met zijn muziek kondigt Gassmann de Wiener Klassik aan.

Finale 3e akte uit L'opera Seria

Werken van deze componist