Matthias Goerne (bariton)

De Duitse bariton Matthias Goerne, in 1967 geboren in Weimar, studeerde bij Hans-Joachim Beyer, en bij Elisabeth Schwarzkopf en Dietrich Fischer-Dieskau. Goerne is een
van de grootste zangers van deze tijd. Hij is met regelmaat te gast op bekende festivals en grote podia en werkte samen met de belangrijkste orkesten.

Tot zijn muzikale partners behoren eersteklas dirigenten en eminente pianisten. Sinds zijn operadebuut op de Salzburger Festspiele in 1997 heeft Matthias Goerne op de grootste operabühnes wereldwijd gestaan, zoals Royal Opera House in Londen, Teatro Real in Madrid, Opéra National in Parijs, Weense Staatsopera en Metropolitan Opera in New York.

Zijn rollen variëren van Wolfram, Amfortas en Orest tot de titelrollen in Bergs Wozzeck, Bartóks Hertog Blauwbaards burcht, Hindemiths Mathis der Maler en Reimanns Lear. Veel van Goernes opnamen zijn in de prijzen gevallen.

Tot een van de grote projecten behoort de opname van de liederen van Schubert (11 cd’s) voor Harmonia Mundi. Van 2001 tot 2005 gaf Goerne als ereprofessor les aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf. In 2001 werd hij benoemd tot erelid van de Royal Academy of Music in Londen.

Matthias Goerne