Edita Gruberová (sopraan)

Edita Gruberová werd geboren in Bratislava, waar ze aan het conservatorium studeerde, gevolgd door lessen bij Ruthilde Boesch in Wenen. Zij maakte haar debuut in 1968 in Bratislava als Rosina in Il barbiere di Siviglia.

Haar internationale carrière begon twee jaar later als koningin van de Nacht (Die Zauberflöte) bij de Weense Staatsopera. Deze rol zong zij wereldwijd, van de Metropolitan in New York tot aan Glyndebourne. Inmiddels is ze over de hele wereld toegejuicht voor haar interpretaties van de rollen van Zerbinetta, Konstanze, Donna Anna Rosina, Gilda, Violetta en Lucia in de belangrijkste operahuizen waaronder Teatro alla Scala, Royal Opera House Covent Garden, Metropolitan Opera New York, en de operahuizen van München, Wenen, Hamburg, Genève, Zürich, Florence, Parijs, Berlijn, Madrid en Barcelona.


In 2003 boekte ze overdonderende successen met haar debuut als Norma in de gelijknamige opera in Tokio, in 2004 met de rol van Elisabetta in een nieuwe productie van Roberto Devereux bij de Münchener Staatsopera en haar Europase debuut in Norma in Baden-Baden met de opname van een CD. In 2005 triomfeerde ze als Norma in de Weense Staatsopera en in januari 2006 in dezelfde rol bij de Beierse Staatsopera in München.


Edita Gruberová heeft een stem met een grote tonale helderheid, vlugheid en bekwaamheid om hoge noten met grote kracht te zingen.