Thomas Hampson (bariton)

Thomas Hampson is een Amerikaanse baritonzanger in het klassieke lied- en operarepertoire.

Hij groeide op in Spokane (Washington). Hij studeerde bij Marietta Coyle, Elisabeth Schwarzkopf, Martial Singher en Horst Günther. In 1980 won hij de tweede prijs bij het Internationaal Vocalisten Concours in 's-Hertogenbosch en in 1981 de eerste plaats bij de audities van de Metropolitan Opera.
Hampson wordt beschouwd als een van de vooraanstaande Amerikaanse baritons van dit moment. Zijn repertoire omvat een lange reeks van rollen, zoals de titelhelden in Mozarts Don Giovanni, Rossini's Guillaume Tell, Ambroise Thomas' Hamlet, en Tsjaikovski's Jevgeni Onegin; Figaro in Rossini's Il barbiere di Siviglia, Germont in Verdi's La traviata en Amfortas in Wagners Parsifal. Zijn opname van Wagners Tannhäuser kreeg de Grammy Award for Best Opera Recording.

Thomas Hampson zingt liederen van onder anderen Schubert, Wolf, Joseph Marx, Richard Strauss en Mahler. Ook zingt hij Coplands Old American Songs. Hij treedt op in alle belangrijke operagebouwen en concertzalen. Vele van zijn opnamen werden bekroond.

Thomas Hampson
Te zien of te horen tijdens de volgende reizen: