Daniel Harding (dirigent)

Danial Harding (geboren in Oxford) begon zijn dirigentcarrière als assistent van Sir Simon Rattle bij het City of Birmingham Symphony Orchestra. Met dit orkest maakte hij ook zijn officiële debuut in 1994. Zijn volgende stap was zijn assistentschap bij Claudio Abbado bij het Berlijns Philharmonisch Orkest. Hier volgde in 1996 zijn debuut tijdens het Berlin Festival.

Inmiddels is hij chefdirigent bij het Zweeds Radio Symfonie Orkest en gastdirigent bij de London Symphony Orchestra. Eerder was hij onder meer chefdirigent van de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen (1997-2003).


Harding is regelmatig te gast bij de Dresdner Staatskapelle, de Weense Philharmonie, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Leipzig Gewandhausorchester. Andere orkesten waar Harding regelmatig mee samenwerkt, zijn onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Orchestra of the Age of Enlightenment en de New York Philharmonic, om er slechts enkelen te noemen.


Harding is ook actief op gebied van operamuziek. In 2005 opende hij het seizoen in La Scala in Milaan met een nieuwe productie van Idomeneo. In 2007 keerde hij terug voor Salome en later voor de double bill Cavalleria rusticana en Pagliacci. Andere grote operahuizen waar Harding werkte, zijn Covent Garden, Bayerische Staatsoper in München, de Wiener Staatsoper en de Deutsche Oper in Berlijn. Verder is Harding nauw betrokken bij het Aix-en-Provence Festival in Frankrijk.