Johann Adolph Hasse (componist)

gedoopt op 25 maart 1699 - 16 december 1783

Net zoals Händel was Johann Adolf Hasse een Duitser die zijn opleiding grotendeels in Italië kreeg. Hij studeerde in Napels bij Alessandro Scarlatti en Nicola Porpora. En net als Händel schreef Hasse zijn opera's vervolgens vooral buiten Italië. Hij schreef er ruim 60, ongeveer twee per jaar. Verder schreef Hasse kerkmuziek, oratoria en kamermuziek, waaronder maar liefst 80 fluitsonates voor Frederik de Grote.
Hasse werkte 30 jaar lang aan het hof van Dresden van waaruit hij regelmatig operareizen naar andere steden ondernam met zijn vrouw Faustina Bordoni, een veelgevraagd operazangeres.
In 1764 kwam hij terecht aan het hof van Wenen, bij keizer Joseph II. Hier hoorde hij in 1771 de toen vijftienjarige Mozart spelen. Het ontlokte hem de beroemde uitspraak: "Die jongen zal ons allemaal in de schaduw terug werpen."

Mozart op zijn beurt wilde graag net zo beroemd worden als Johann Hasse. Dit zegt veel over het prestige dat Hasse aan het eind van zijn leven genoot. Zijn reputatie was vooral gestoeld op de opera's die hij schreef. Met zijn lyrische melodieën wist Hasse zijn publiek keer op keer te ontroeren.
Door de operahervormingen van Gluck en het succes van Mozart raakten echter de opera's van Hasse - meestal opera seria met een strikte afwisseling van recitatief (handeling) en aria (emotie) - na diens dood in 1783 inderdaad snel vergeten.

Ouverture Cleofide