Arthur Honegger (componist)

(10 maart 1892 - 27 november 1955)

Oscar Arthur Honegger werd geboren op 10 maart 1892 in Le Havre. Hoewel hij bijna zijn hele leven in Frankrijk heeft gewoond en gewerkt, heeft hij nooit afstand gedaan van zijn Zwitserse nationaliteit.
Honegger studeerde viool en muziektheorie, aanvankelijk in Parijs, daarna in Zürich om vervolgens weer terug te keren naar Parijs. Aan het beroemde 'Conservatoire national de Paris' studeerde hij bij Charles-Marie Widor en Vincent d'Indy.
De periode tussen de wereldoorlogen was een zeer productieve voor Honegger. Op 28-jarige leeftijd verbaasde hij de muziekwereld met zijn oratorium, of symfonische psalm, Le Roi David (Koning David). Het is een van zijn bekendste werken en wordt nog steeds veel uitgevoerd. Daarnaast schreef hij in deze periode onder meer kamermuziek, orkestwerken, balletmuziek en filmmuziek.

Tijdens de tweede wereldoorlog bleef Honegger in Parijs. Hier kon hij redelijk ongestoord blijven werken, hoewel hij in een depressie raakte. Tijdens en na de oorlog schreef hij zijn vier laatste symfonieën, waarvan de derde de bekendste is.

Honegger was lid van de Franse 'Group des Six', hoewel hij een andere stijl van componeren hanteerde dan de anderen en als enige zich niet afzette tegen de Duitse romantiek. Hij bleef altijd goed bevriend met zijn studiegenoot Darius Milhaud. In 1955 overleed hij aan een hartaanval.

Tot zijn bekendste werken behoren, naast Le Roi David, zijn oratorium Jeanne d'Arc au Bûchet en zijn “mouvement symphonique” Pacific 231.

Marion Cotillard in titelrol van 'Jeanne d'Arc au bûcher' met het OBC o.l.v. Marc Soustrot, 2012

Werken van deze componist