Jonas Kaufmann (tenor)

Jonas Kaufmann werd geboren in München en geldt momenteel als één van de meest belangrijke zangers van deze tijd. Hij maakte enkele sensationele huis- en roldebuten in onder meer de Royal Opera Covent Garden (in La Rondine naast Angela Georghiu en Carmen onder leiding van Antonio Pappano). Daarnaast zong hij Alfredo in La traviata bij de Metropolitan Opera New York, de Lyric Opera in Chicago, de Parijse Opéra-Bastille en in het Teatro alla Scala te Milaan. In München zong hij Tamino in Die Zauberflöte, tijdens de Salzburger Festspiele Belmonte in Die Entführung aus dem Serail, en Faust in La damnation de Faust in Théâtre Royal de la Monnaie in Brussel.
Een hoogtepunt was ongetwijfeld zijn optreden naast Anna Netrebko in La traviata alsmede zijn eerste Tosca onder leiding van Antonio Pappano. In 2008 verscheen het eerste solo-album bij DECCA met de titel “Romantic Arias” die onmiddellijk een internationale bestseller werd.
Inmiddels heeft hij vele rollen aan zijn repertoire toegevoegd, ook uit het zwaardere Wagnerrepertoire. Zijn optreden in Lohengrin aan de Beierse Staatsopera leverde hem zelfs de titel operazanger van het jaar (2010) op. Verdere rollen in hetzelfde stemvak die hij met succes zong, zijn Siegmund (Die Walküre) en Parsifal, twee rollen die hij ook aan de Metropolitan opera in New York zong.
Jonas Kaufmann studeerde aan het conservatorium van München en nam deel aan masterclasses van onder andere James King, Hans Hotter en Joseph Metternich. Na een vocale crisis in 1995 bracht het contact met Michael Rhodes hem weer op het juiste pad en begon zijn internationale carrière. Zijn officiële debuut was in 1994 aan het theater van Saarbrücken waarna hij snel werd uitgenodigd in belangrijke Duitse operahuizen van Stuttgart en Hamburg. In 2001 begon hij een nauwe samenwerking met het operahuis van Zürich. Hier trad hij op in vele operaproducties: Idomeneo, La Clemenza di Tito, Schuberts Fierrabras, Humperdinck’s Koenigskinder, Bizets Carmen en Monteverdi’s L’incorozione di Poppea. Andere rollen die hij vertolkte waren de Graaf van Mantua in Rigoletto, de titelrol in Gounod’s Faust, Florestan in Fidelio, Tamino in Die Zauberflöte en Belmonte in Die Entführung aus dem Serail.