Aram Khatchaturian (componist)

(06 juni 1903 - 01 mei 1978)

Aram Khatchaturian werd op 6 juni 1903 geboren in Tiflis (Armenië). Op 19-jarige leeftijd verhuisde hij naar Moskou om daar biologie te gaan studeren. Al snel stapte hij over naar het conservatorium, waar hij zich inschreef voor een cellostudie. Drie jaar later stopte hij met zijn studie cello en richtte hij zich op zijn compositielessen bij Nikolaj Mjaskovski en Michael Gnessin.

Hij werd, samen met Prokofjev en Sjostakovitsj, één van de meest succesvolle componisten van de Sovjetperiode. In 1939 werd hij aanvaard in het "Comité der Sovjetrussische componistenorganisatie". Hij won verschillende prijzen, onder andere voor het ballet Gayane (1943), de Tweede Symfonie (1946) en de filmmuziek bij De slag om Stalingrad (1950). Ook zijn pianoconcert en het vioolconcert dat hij voor David Oistrach schreef, zijn beroemd geworden.

Daarnaast componeerde hij enkele symfonieën en andere werken voor orkest, film- en theatermuziek, werken voor harmonieorkest, kamermuziek en een groot aantal patriottische en populaire liederen. Vanaf 1950 legde hij zich, naast zijn werk als componist, toe op het dirigeren, zowel in binnen- als buitenland. Tot in 1968 doceerde hij aan het Conservatorium te Moskou compositieleer.