Charles Lecocq (componist)

(03 juni 1832 - 24 oktober 1918)

De naam van Alexandre Charles Lecocq kwam voort het eerst boven drijven bij een compositiewedstrijd die Offenbach had uitgeschreven voor het Théâtre des Bouffes-Parisiens. Lecocq deelt de eerste plaats met Bizet met zijn zetting van Le Docteur Miracle.
Lecocq bleef voor het theater schrijven, met een redelijk succes. Maar zijn grote doorbraak kwam pas vijftien jaar later, in 1873. Hij leefde inmiddels in Brussel. Zijn Les cent vierges was een doorslaand succes. Binnen twee maanden stond de opera ook in Parijs op de planken. Elders in de wereld volgden divere her- en vertalingen.
Met La fille de Madame Angot - met de ene aansprekende melodie na de andere - behaalde Lecocq nog grotere successen, in heel de wereld. Vooral in Engeland viel het werk zo in de smaak dat theaterdirecteuren zonder enige scrupules hun eigen versies in elkaar fabriekten met minder bekende muziek van Lecocq.
Het succes van Lecocq die in de tussentijd weer terug naar Parijs was verhuisd, bleek toch een beperkte houdbaarheidsdatum te hebben. Na een breuk met zijn vaste librettist Victor Koning na de flop met Janot in 1881 zocht Lecocq een nieuw team. Maar toen librettisten als Halévy, Mailhac, Leterrier en Vanloo wegvielen, wist Lecocq zijn grote hoogte van weleer niet meer te bereiken.

Werken van deze componist