Antonio Lotti (componist)

ca 1667 - 5 januari 1740

Antonio Lotti is rond 1667 geboren. Zijn geboorteplaats is niet met zekerheid meer vast te stellen: Hannover of Venetië. Vast staat dat Lotti in 1683 bij Legrenzi studeerde en vanaf 1687 aan de San Marco verbonden was. Vanaf 1704 schreef hij opera's voor diverse theaters in Venetië. Als Friedrich August II, kroonprins van Saksen langdurig Venetië bezoekt (lente 1716 - zomer 1717) valt diens oog op het werk van Lotti. Hij nodigt Lotti uit een operagezelschap op te zetten in Dresden. Lotti vertrekt in 1717 naar Dresden en neemt diverse musici en theatermensen mee. Tussen 1717 en 1719 behoort de opera van Dresden onder leiding van Lotti tot één van de meest verfijnde gezelschappen van Europa.

Maar in 1719 keerde Lotti terug naar Venetië, naar de San Marco waar hij tot eerste organist benoemd wordt. Hij besluit zich verder nog louter aan geestelijke muziek te wijden. In 1736 wordt Lotti maestro di cappella aan de San Marco.

Voor zijn opera's werkte Lotti nauw samen met de belangrijkste librettisten van zijn tijd (Silvani, Provene, Pallavicino). Hun libretti verschilden van de libretti uit de 17e eeuw door hun duidelijke plotwendingen en de hoog-morele toon. In zijn opera's concentreerde Lotti zich vooral op de aria's, op de vocale lijnen. Hij gebruikte daarbij niet al te uitgebreide orkesten. Het is echter opvallend dat Lotti in Dresden daarentegen voor een gevarieerder ensemble schreef, zoals bijvoorbeeld bij Teofane het geval is.

Werken van deze componist