Pietro Mascagni (componist)

(07 december 1863 - 02 augustus 1945)

Mascagni was voorbestemd jurist te worden, tot hij met zijn cantate Alla gioia zoveel succes had dat zijn vader overstag ging. Na het conservatorium las toevallig over een wedstrijd die uitgever Sonzogo had uitgeschreven voor het schrijven van een eenakter. Mascagni won de wedstrijd met zijn Cavalleria rusticanaen werd op slag wereldberoemd.

Met Cavalleria rusticana werd Mascagni gezien als de grondlegger van het verisme en wist hij een generatie operacomponisten als Puccini, Leoncavallo, Massetnet, Zandonai te inspireren tot het schrijven van heel wat meesterwerken. Met verisme wordt de operastijl bedoeld die zich tussen 1890 en 1910 in Italië ontwikkelde als tegenbeweging op de romantische opera. Beïnvloed door de literaire stijl van het naturalisme richt de veristische opera zich op een naturalistische uitbeelding van het alledaagse.

Na Cavalleria Rusticana schreef Mascagni nog twaalf opera's maar het succes van zijn eerste opera heeft hij nooit meer kunnen evenaren. Dat kwam ten dele doordat het publiek het niet accepteerde dat Mascagni opera's met een geheel ander karakter schreef.
Aan het eind van zijn leven liet Mascagni zich in met Mussolini waardoor hij zich vervreemdde van zijn vroegere collega's en vrienden.

Werken van deze componist