Viktoria Mullova (violist)

Viktoria Mullova studeerde viool aan het conservatorium aan Moskou. Haar uitzonderlijk talent werd voor het eerst internationaal opgemerkt in 1980, toen ze de eerste prijs wegkaapte op de Sibelius Competition in Helsinki. Twee jaar later won ze de gouden medaille op de Tchaikovsky Competition. In 1893 ontvluchtte ze de Sovjetrepubliek, waarna ze een internationale carrière uitbouwde. Inmiddels speelde ze met de grootste orkesten ter wereld en werkte ze samen met de meest gerenommeerde dirigenten. Ze wordt wereldwijd geroemd om haar muzikale integriteit. Haar artistieke nieuwsgierigheid duwde haar zowel in de richting van barok als naar moderne fusion of experimentele muziek.

Haar interesse voor historische uitvoeringspraktijk leidde tot samenwerkingen met historische muziekensembles zoals het Orchestra of the Age of Enlightenment, Il Giardino Armonico, Venice Baroque en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Ze werkt nauw samen met de klavicinist Ottavio Dantone, met wie ze verschillende concerttournees ondernam. Tim Ashley, muziekcriticus van The Guardian, schreef: “Mullova Bach horen uitvoeren, is gewoonweg een van de grootste dingen die je kan meemaken.” Haar opname van de solosonates en partita’s van Bach is een mijlpaal in haar persoonlijke muziekcarrière. Deze opname werd door de internationale muziekpers bejubeld. Solorecitals, gewijd aan de muziek van Bach, zijn een constante in haar agenda.

Haar uiteenzetting met hedendaagse muziek werd in gang gezet in 2000 met het album Through the Looking Glass, waarop ze wereldmuziek, jazz en popmuziek speelt in arrangementen van Matthew Barley. Haar ontdekkingstocht duurt verder, en ze gaf opdrachten aan jonge componisten als Fraser Trainer en Thomas Larcher. Recent bracht zee en nieuwe cd uit, The Peasant Girl, een project van het Matthew Barley Ensemble waarmee ze klassiek, zigeunermuziek en jazz speelt. In augustus 2011 speelden ze
een live versie van dit album op de BBC Late Night Proms.

Viktoria Mullova bespeelt de ‘Jules Falk’ 1723 Stradivarius of een viool van G.B. Guadagnini.