Riccardo Muti (dirigent)

Riccardo Muti is een Italiaans dirigent, tevens bekend als muzikaal directeur van het Teatro alla Scala in Milaan (1986 - 2005). Muti won de Cantelli Prijs voor jonge dirigenten in 1967. Een jaar later werd hij aangesteld als leider van Maggio Musicale Fiorentino. Vanaf begin jaren zeventig stond Muti regelmatig voor het Philharmonia Orchestra; na het vertrek van Otto Klemperer werd hij benoemd tot eerste dirigent van dat orkest. Van 1980 tot 1992 had Muti de leiding over het Philadelphia Orchestra, waarmee hij een aantal internationale tournees deed. Daarnaast stond hij als gastdirigent voor de Berliner Philharmoniker en de Wiener Philharmoniker. In 1993, 1997, 2000 en 2004 dirigeerde hij het laatstgenoemde orkest tijdens het Nieuwjaarsconcert.

Op 16 maart 2005 stemden orkest en staf van het Teatro alla Scala voor een motie van wantrouwen tegen Muti. Hieraan ten grondslag lag een geschil tussen Muti en de algemeen directeur Carlo Fontana, dat had geleid tot het ontslag van Fontana een maand eerder. Op 2 april nam Muti ontslag bij La Scala.
Op 13 oktober 2011 nam Muti in Stockholm de Birgit Nilsson prijs in ontvangst. Hierbij waren ook koning Karel XVI Gustaaf van Zweden en koningin Silvia van Zweden aanwezig. Aan deze prijs is een geldbedrag van 1 miljoen dollar gekoppeld.