Anna Netrebko (sopraan)

Anna Joerjevna Netrebko is een Russische sopraan die op het ogenblik in Wenen woont.
Anna Netrebko boende ooit de vloeren van het Mariinskytheater in Sint-Petersburg om haar zangstudie te bekostigen. Haar loopbaan begon toen zij werd opgemerkt door de directeur, Valery Gergiev, die haar mentor werd. Onder zijn leiding maakte zij haar debuut in de rol van Susanna in Le Nozze di Figaro in 1994. Haar werkelijke furore begon het jaar daarop, toen het theatergezelschap een tournee maakte naar San Francisco. Haar interpretatie van Lyudmila in Roeslan en Ljoedmila van Michail Glinka kreeg goede kritieken.
Sindsdien heeft zij tal van rollen gedaan, waaronder die van Donna Anna in Don Giovanni van Mozart, Adina in L'elisir d'amore en Lucia in Lucia di Lammermoor van Donizetti, Gilda in Rigoletto van Verdi, en gezongen in alle grote theaters in de wereld, zoals de Metropolitan Opera, de Teatro alla Scala en in de Salzburger Festspiele.
In 2005 zong zij de rol van Juliet in Roméo et Juliette van Charles Gounod met de tenor Rolando Villazón; in hetzelfde jaar, ook met Villazón, oogstte zij een groot succes bij publiek en critici in de rol van Violetta Valery in La traviata van Verdi op de Salzburger Festspiele.
De pers en de televisie zijn begonnen met het scheppen van het beeld van de "goddelijke" die de wereld van de opera miste sinds de tijd van Maria Callas. In 2003 bracht Netrebko haar eerste studio-album uit, Opera Arias, een van de grootste commerciële successen op het gebied van klassieke muziek. Het tweede album, Sempre Libera, kwam in 2004 uit. Dankzij haar aantrekkelijkheid begon ook de cinema haar aandacht te trekken.
De stem van Netrebko heeft de delicaatheid en de flexibiliteit van een lichte lyrische sopraan, maar ook de vastheid en de resonantie van een lirico spinto.
In maart 2006 heeft zij het Oostenrijkse staatsburgerschap aangevraagd, dat haar werd toegekend op 25 juli 2006. Dit heeft haar kritiek uit Rusland opgeleverd. In hetzelfde jaar is het derde album van de zangeres uitgegeven, The Russian Album, waarop zij wordt begeleid door het orkest van het Mariinskitheater onder leiding van Valery Gergiev: in Duitsland bereikte de plaat de Top 10 op de ranglijst van de best verkopende popalbums.

Anna Netrebko en Rolando Villazón in 1e akte van La traviata (Salzburg Festival 2005)

Te zien of te horen tijdens de volgende reizen: