John Neumeier (choreograaf)

Neumeier behoort tot een legendarische generatie dansers-choreografen die zich dankzij John Cranko hebben kunnen ontwikkelen bij het Stuttgart Ballet, een sinds de jaren '60 prominent balletgezelschap dat wereldberoemd isvanwege haar unieke repertoire van klassieke, verhalende en moderne balletten.

Neumeier is net als John Cranko een uitgesproken verhalenverteller en schepper van literair geïnspireerde, avondvullende producties als La dame aux camélias en A Street Car Named Desire. Sinds 1973 leidt Neumeier het Hamburger Ballet.

Neumeiers bewegingsidioom kan omschreven worden als laat 20ste eeuw, neoklassiek expressionisme. Het gebruik van de academische posities, sprongen en draaien wordt gepassioneerd gecombineerd met invloeden uit de jazz en moderne dans. Indraaiende benen, geflexte voeten, twistende heupen en contracterende ruggengraten verraden een transitiefase in de geschiedenis van de Westerse, academische theaterdans. Onderdeel van een proces waarin het lichaam van de balletdanser zich uiteindelijk zal gaan los maken van het strakke keurslijf die de regels van het klassieke, geometrische balletsysteem voorschrijven.

Werken van Neumeier
- La dame aux camélias

Gedeelte uit La dame aux camélias