Yannick Nézet-Séguin (dirigent)

*1975

Yannick Nézet-Séguin (Montréal, 1975) is chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest sinds 2008. Hij kreeg zijn eerste pianolessen op vijfjarige leeftijd. Aan het conservatorium van Montréal studeerde hij piano, compositie, kamermuziek en orkestdirectie. Tegelijkertijd bekwaamde hij zich in koordirectie aan het Westminster Choir College in Princeton, New Jersey. Na voltooiing van zijn studies schoolde hij zich verder bij een aantal grote dirigenten, onder wie Carlo Maria Giulini.

In 2000 werd Yannick Nézet-Séguin benoemd tot artistiek leider en chef-dirigent van het Orchestre Métropolitain du Grand Montréal – een positie die hij nog steeds vervult. In hetzelfde jaar leidde hij zijn eerste operaproductie. Yannick Nézet-Séguins Europese debuut, in 2004 bij het Orchestre National du Capitole de Toulouse, bracht zijn carrière in een stroomversnelling. Hij debuteerde dat seizoen bij zeven orkesten, die hem elk onmiddellijk uitnodigden om terug te komen.

In 2005 maakte Yannick Nézet-Séguin zijn debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat hem benoemde tot chef-dirigent met ingang van seizoen 2008/2009. Yannick Nézet-Séguin is daarnaast chef-dirigent van het Philadelphia Orchestra (vanaf 2012/2013) en vaste gastdirigent van het London Philharmonic Orchestra (sinds 2008/2009). Als gastdirigent leidde hij alle grote orkesten ter wereld, en dirigeerde hij operaproducties in de meest prestigieuze theaters.

Yannick Nézet-Séguin ondernam met het Rotterdams Philharmonisch Orkest tal van succesvolle concertreizen, met optredens in steden als Londen, Parijs, Wenen, New York, Toronto, Tokio en Beijing. Daarnaast begon hij aan een reeks veelgeprezen cd’s met het Rotterdams Philharmonisch, waaronder een internationaal bekroonde opname voor EMI Classics met orkestwerken van Maurice Ravel. Zijn veelzijdigheid en die van het Rotterdams Philharmonisch Orkest vonden elkaar verder in projecten van opera’s tot familievoorstellingen en van abonnementsconcerten tot community projects.

Te zien of te horen tijdens de volgende reizen: