Krysztof Penderecki (componist)

Krzysztof Eugeniusz Penderecki is een Poolse componist en dirigent. The Guardian noemde hem de belangrijkste Poolse musicus van dit moment. Tot zijn meest bekende werken horen Threnos, de Lukas Passion en het Pools Requiem. Daarnaast scheef hij onder meer 4 opera's, 8 symfonieën en een grote hoeveelheid instrumentale concerten, koorwerken (veelal op religieuze teksten) en veel kamermuziek.

Penderecki werd geboren in Debica en studeerde aan het conservatorium in Krakau. Na de voltooïng van zijn studie werd hij direct aangesteld als leraar aan hetzelfde instituut. Hij startte zijn carrière als componist in 1959 tijdens het Warschau Herfst Festival. Zijn Threnos (1961 - gewijd aan de slachtoffers van Hiroshima) voor strijkorkest en het koorwerk Lukas Passion brachten hem veel waardering, van zowel muziekcritici als publiek. In het midden van de jaren '70 veranderde de stijl van Penderecki. Het Eerste Vioolconcert is een goed voorbeeld hiervan en heeft als focus de halve toon en de overmatige kwart (“Diabolus in Muisca”). Het Pools Requiem schreef hij in de jaren '80 en hij breidde het uit in 1993 en een tweede keer in 2005. De aanleiding voor de laatste uitbreiding (Cicaccona) was de dood van de Poolse Paus Johannes Paulus II.

Penderecki werd veelvuldig onderscheiden, onder meer met het Commander's Cross in 1974m de Prix Italia in '67 en '68, het Ridderkruis in de orde van Polonia Restituta in 1964, 3 Grammy Awards (1987, 1998, 2001) en de Grawemeyer Award for Music Composition in 1992.

Naast componist is Penderecki tevens een veelgevraagd dirigent. Uiteraard dirigeert hij veelvuldig zijn eigen werken en was als zodanig gastdirigent bij belangrijke orkesten en operahuizen.