Daniel Rowland (violist)

Het spel van de Nederlands/Twents/Engelse violist Daniel Rowland wordt in de Guardian: “wonderbaarlijk en betoverend tot in de details” genoemd, terwijl de Glasgow Herald zijn “verbijsterende klank en unieke geconcentreerde intensiteit” roemt.

Op het internationale podium heeft Daniel zich gevestigd als bijzonder charismatische en avontuurlijke speler met een breed repertoire van Vivaldi en Brahms tot Schnittke en Ferneyhough. Hij speelde de afgelopen seizoenen talloze soloconcerten (Berg, Elgar, Glass, Lindberg…) van Tromsø tot Kaapstad, met dirigenten als van Zweden en Holliger en is te gast op toonaangevende festivals.

Daniel was 12 jaar de eerste violist van het beroemde Brodsky Quartet met wie hij vele CD’s opnam, waaronder een bejubelde Shostakowitch cyclus. Hij vormt een veelgeprezen duo met de pianiste Natacha Kudritskaya met wie hij onder meer “Les années folles” (5 sterren in de Volkskrant) en ‘Enescu sonates’ (5 sterren in BBC Music Magazine) opnam. Daniel is mede oprichter van het baanbrekende tangokwintet ChamberJam met bandoneonist Marcelo Nisinman.

Daniel is professor aan het Royal College of Music in Londen. Hij werd geboren in Londen maar groeide op tegenover de Stiftskerk en studeerde bij Davina van Wely, Herman Krebbers, Viktor Liberman en Igor Oistrakh. Zijn ontmoeting met Ivry Gitlis was een belangrijke muzikale impuls en leidde aanvankelijk tot lessen en later tot samenwerking op het podium. Hij behaalde verschillende belangrijke prijzen waaronder de eerste prijs van het Oskar Back Concours in het concertgebouw in Amsterdam. Daniel woont in Amsterdam maar is veel op reis.

Daniel Rowland
Te zien of te horen tijdens de volgende reizen: