Peter Stein (regisseur)

Peter Stein is een gevierd Duits regisseur voor toneel en opera. Hij werd geboren in Berlijn en groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader was Herbert Stein, directeur van de Alfred Teves fabriek, die motorfietsen maakten en de nazi's van onderdelen voor auto's voorzag. Herbert was verantwoordelijk voor 250.000 te werk gestelden in de fabriek. Daarnaast was hij ook aktief in een verzetsgroep.
Peter Stein zegt altijd dat deze elementen van grote invloed op zijn leven zijn geweest. Na de oorlog werd zijn vader 2 jaar gevangen gehouden. Op school was Peter Stein geen hoogvlieger, echter wist hij met veel doorzettingsvermogen toch de universiteit van München te doorlopen en af te studeren op het werk van E.T.A. Hoffmann.
Toneel trok altijd zijn aandacht en daarom werkte hij als toneelknecht tijdens zijn studie in München. Langzaam klom hij op binnen het theater, tot hij de regie mocht voeren over een toneelstuk. Hij maakte hierdoor meteen op zich opmerkzaam en kreeg meteen veel meer opdrachten. Het betrof hier vaak politiek beladen toneelstukken.

Vanaf de jaren '70 zou Stein zich ook met opera bezig gaan houden: Rheingold in Parijs (1976), Otello voor de Welsh National Opera (1987) en Moses und Aron bij de Nederlandse Opera en de Salzburger Festspiele (1996). In 2011 maakt hij een nieuwe enscenering voor de Salzburger Festspiele van Macbeth.