Attila (opera)

Componist: Giuseppe Verdi

Librettist: Temistocle Solera

Première: 17-03-1846 te Venetië

Korte inhoud

Het verhaal speelt zich af in het jaar 452 tijdens de verovering van Italië door de Hunnen en hun aanvoerder Attila. Tijdens de viering van een overwinning in Italië schenkt Attila zijn zwaard aan Odabella, de dochter van een plaatselijke vorst. Later komt dit zwaard Odabella van pas om zich op Attila te wreken. Odabella is verloofd met Foresto. Om de verdere verovering van Attila tegen te gaan smeden Foresto en de Romeinse veldheer Ezio een complot. Als Odabella om het complot te doen lukken verliefdheid veinst op Attila, wordt Foresto jaloers. Attila doorziet de list van Odabella maar wordt alsnog gedood met zijn eigen zwaard.

Toelichting

Attila kan men zien als voorloper van Macbeth uit 1848, met de prelude, de dans van druïdepriesteressen in de tweede akte en een aantal koren. Maar tegelijkertijd is Atilla vooral ook “de zoon van Nabucco”, met Odabella die in expressie veel lijkt op Abigaille, met Attila’s aria’s die uit hetzelfde hout zijn gesneden als de aria’s van Zacharia en het Italiaanse volk dat zich net als het joodse volk in Nabucco tracht te bevrijden van een vreemde mogendheid.
De zinsnede "U kunt het universum krijgen, maar laat Italië aan mij", van de Romeinse generaal Ezio was de Italiaanse patriotten op het lijf geschreven.