Brandenburgse Concerten, BWV 1046-1051 (concert)

Componist: Johann Sebastian Bach

Première: 01-01-1970

Toelichting

Aan het begin van 18de eeuw was Vivaldi razend populair, overal in Europa werd zijn muziek gespeeld. Vooral de concerti die hij en zijn Italiaanse tijdgenoten in grote hoeveelheden schreven, waren populair. Driedelige composities, meestal snel-langzaam-snel. Ook Bach raakte onmiddellijk geïnspireerd door de muziek van Vivaldi. In 1721 bood hij Christian Ludwig, de Markgraaf van Brandenburg, zes concerten aan, waarschijnlijk bij wijze van open sollicitatie.
"Voor het overige, Mijn Heer, smeek ik Uwe Koninklijke Hoogheid zeer nederig, de goedheid te hebben om uw welwillendheid naar mij voort te zetten, en er van overtuigd te zijn dat ik niets anders wens, dan het vermogen om in Uw meest waardige dienst te treden, ik die een ongeëvenaarde toewijding heb."

Het heeft niet mogen baten. En hoe ironisch: in de muziekcatalogus van de Markgraaf van Brandenburg komt de naam van Bach niet eens voor terwijl één van de meesterstukken van Bach op het gebied van polyfonie wel de naam van de Markgraaf heeft gekregen.