Ciro in Babilonia (opera)

Componist: Gioachino Antonio Rossini

Première: 14-03-1812 te Ferrare

Korte inhoud

De Perzische koning Ciro belegert Babylon maar Baldassare weet tijdens een uitbraak de vrouw van Ciro, Amira, en hun zoontje gevangen te nemen. Ciro meldt zich in vermomming op het kasteel en bericht dat de strijd zal worden opgegeven indien Baldassare Amira vrijlaat. Baldassare wil Amira niet vrijlaten maar haar huwen. Ciro wordt herkend en ook gevangen genomen.
Tijdens een groot banket verschijnt een mysterieuze boodschap op de muren. Profeet Daniel beschouwt het als een wraak van God omdat tijdens het banket de geheime ornamenten uit de tempel van Jeruzalem zijn getoond: Babylon zal vallen en Baldassare overmeesterd. De astrologen van Baldassare zien de wanhoop van hun koning en verzekeren hem dat de nederlaag is te vermijden door Ciro, Amira en hun zoontje te offeren. Dan komen de troepen van Ciro orde op zaken stellen.

Toelichting

Ciro in Babilonia was de eerste opera seria van Rossini, geschreven in 1812. Tegen de zin in van Rossini was het alleen mogelijk de opera opgevoerd te krijgen als oratorium. Maar ook zonder scenische opvoering was het werk een succes in heel Italië, München, Wenen en zelfs Londen. Tot het rond 1827 van het podium verdween om pas in 1988 herontdekt te worden.
Het werk bevat de beroemde aria op één noot. Rossini was absoluut niet te vreden over mezzosopraan die de rol van Argene op zich zou nemen. Slechts op één toonhoogte zou haar stem acceptabel zijn, en dus schreef Rossini een aria waarin slechts één toon voorkomt.

Rollen in dit werk
  • Baldassare - koning van Syrië (tenor)
  • Amira - de vrouw van Ciro (sopraan)
  • Argene - vertrouwelinge van Amira (mezzosopraan)
  • Arbace - kapitein in het leger van Baldassare (tenor)
  • Zambri - Babylonische prins (bas)
  • Daniello - profeet (bas)