Cleofide (opera)

Componist: Johann Adolph Hasse

Première: 13-09-1731 te Dresden

Korte inhoud

In de vierde eeuw voor Chr. dringt Alexander de Grote met zijn troepen India binnen. Hij en de Indiase heerser, Poro, komen tegenover elkaar te staan. Niet alleen ten aanzien van de grondgebieden van India maar ook ten aanzien van de vrouw van Poro, Cleofide. Jaloezie (Poro), trouw (Cleofide) en vergevingsgezind (Alexander de Grote) zijn de thema's in een opera vol vermommingen, intriges, verwarring over identiteit en huiselijke kibbelpartijen.

Toelichting

Cleofide vormde in 1731 een tijdelijk hoogtepunt in de carrière van Hasse. Hij integreerde in deze opera althans een aantal van zijn meest succesvolle aria's uit vroegere opera's. Het thema uit de oudheid - Alexander de Grote verovert India - was perfect gekozen om Augustus de Sterke te vleien als belangrijkste heerser.
Voor de opvoering in Dresden bewerkte librettist Boccardi het origineel van Metastasio en veranderde de titel van Alessandro nell' Indie in Cleofide. Faustina Bordoni, de prima donna van Europa op dat moment en de vrouw van Hasse - vertolkte de titelrol.
De opera was een groot succes. Men bewonderde en apprecieerde alom de expressieve en de natuurlijk vloeiende stijl van Hasse. Daarbij werden de aria's op de stembanden van de vertolkers geschreven en beschikte Hasse in Dresden over een uitstekend orkest.

Ouverture Cleofide