Cyrano de Bergerac (opera)

Componist: Franco Alfano

Librettist: Henri Caïn

Première: 22-01-1936 te Rome

Korte inhoud

Parijs, rond 1640. Cyrano de Bergerac houdt van Roxane. Wanneer hij ontdekt dat Roxane verliefd is op zijn beste vriend Christian, zet hij rigoureus zijn eigen aspiraties opzij ter wille van het geluk van zijn vriend. Hij imiteert de stem van zijn vriend en weet het stel aan elkaar te koppelen. Na het huwelijk moeten Christian en Cyrano ten oorlog trekken. In het legerkamp schrijft Cyrano voor zijn vriend een zo hartstochtelijke brief aan Roxane dat zij diep geroerd naar het kamp komt. Christian is echter dodelijk verwond geraakt en Cyrona heeft het hart niet de jonge weduwe nog meer verdriet te doen door de ware identiteit van de liefdesbrief te onthullen. Pas jaren later, als Cyrano zelf dodelijk gewond een klooster wordt binnengedragen waar Roxane inmiddels verblijft, beseft Roxane door diens heftige en hartstochtelijke bewoordingen wie zij in de geest heeft liefgehad. Cyrano sterft in de armen van Roxane.

Toelichting

Cyrano de Bergerac (1619-1655) was niet alleen dichter en militair maar ook auteur van de waanzinnige sciencefiction-achtige verhalen Histoire Comique des États et Empires de la Lune en Les États et Empires du Soleil waarin men per houten kist door het heelal reisde, voortgedreven door zonnewind. Bizarre ontmoetingen met onder meer Plato en Descartes blijken ook mogelijk.
Het levensverhaal van Cyrona de Bergerac leverde voldoende stof voor een toneelstuk voor Edmund Rostand dat weer als basis diende voor niet alleen de beroemde speelfilm over Cyrano met Gérard Depardieu in de hoofdrol maar ook voor een opera.
Franco Alfano schreef op het levensverhaal van Cyrano een opera in de veristische stijl: dramatisch, expressief en voorzien van een opvallend rijke instrumentatie.

Rollen in dit werk
  • Cyrano de Bergerac (tenor)
  • Christian - vriend van Cyrano de Bergerac (tenor)
  • Roxane - nichtje van Cyrano de Bergerac (sopraan)