Daphnis & Chloé (ballet)

Componist: Maurice Ravel

Première: 08-06-1912 te Parijs

Korte inhoud

Het verhaal van Daphnis en Chloé speelt zich af in een mythologisch landschap in Griekenland. Herdersjongen Daphnis ziet hoe zijn geliefde Chloé, een herderinnetje, door piraten wordt ontvoerd. Uit wanhoop roept Daphnis de god Pan aan die Daphnis te hulp schiet door in een monsterachtige verschijning de piraten de stuipen op het lijf te jagen en beide geliefden weer te verenigen.

Toelichting

Het scenario voor Daphnis & Chloé is gebaseerd op het liefdesverhaal van Daphnis en Chloé dat de Griekse schrijver Longus waarschijnlijk in de 2e eeuw schreef. Ravel ontving in 1909 de opdracht van Les Ballets Russes en werkte er maar liefst drie jaar aan. Het is dan ook het langste werk dat de componist schreef.
Ravel schreef het werk in dezelfde periode als Stravinsky zijn Le sacre du printemps en beide werken spelen zich af in een oude, heidense wereld. Ravel laat een verloren gegane wereld horen, Arcadië, een mythisch landschap in het Oude Griekenland waar alleen schoonheid, harmonie en vrede heersten. Ondanks alle pais en vree creëerde Ravel toch een grote spanning in dit werk. Vooral opvallend is het woordeloze koor dat Ravel als extra instrument aan het orkest toevoegde. Het koor zingt geen teksten, maar alleen klinkers, en dat verruimt het klankenspectrum van het orkest enorm.

Te zien of te horen tijdens de komende reizen: