De verloving in het klooster (opera)

Componist: Sergei Prokofjev

Librettist: Mira Mendelson
Sergei Prokofjev

Première: 03-11-1946 te Sint-Petersburg

Korte inhoud

Don Jerome heeft het plan opgevat om zijn dochter Luisa te laten trouwen met de rijke maar o zo lelijke vishandelaar Mendoza. Luisa vindt dat een slecht plan: ze houdt van Antonio (lief maar arm). Ook Luisa's voedster (de duenna) heeft zo haar bezwaren tegen Don Jeromes voornemen. Ze wil zelf maar al te graag trouwen met Mendoza, vooral vanwege diens rijkdom. En dan is er nog Clara die nog twijfelt over de liefde van Luisa's broer Ferdinand en overweegt in het klooster te treden om onder het juk van haar schoonmoeder uit te komen.
Wat volgt, is een hilarische opeenvolging van identiteitsverwisselingen, verkeerde aannames en vooral heel listig spel van de voedster van Luisa. Bovendien willen de monnikken uit een naburig klooster voor geld best een aantal huwelijken bezegelen, al weten op dat moment nog niet alle partijen wie met wie in het huwelijk is getreden.
En zoals het hoort bij een dergelijke komedie: eind goed, al goed.

Toelichting

Met De verloving in een klooster schreef Prokofjev een luchtige, komische opera die qua thematiek verwantschap toont met Il barbiere di Siviglia van Rossini, of Le nozze di Figaro van Mozart, inclusief de vele persoonsverwisselingen, geheime briefjes en misverstanden. Prokofjev baseerde zich dan ook op de opera The Duenna (De voedster) van Liney uit 1775 dat in Londen jarenlang een groot succesnummer was. De voedster speelt ook bij Prokofjev - hij schreef het libretto zelf, samen met Mira Mendelson - een allesbepalende rol. Veel onderhuidse kritiek op het Sovjetbewind zal men er niet in terugvinden. Daarvoor bevond Prokofjev zich al in een te moeilijke situatie. Wel componeerde Prokofjev er puntige, afwisselende en zeer onderhoudende neoclassicistische muziek bij het geheel.

Rollen in dit werk
  • Don Jerome (tenor)
  • Luisa - dochter van Don Jerome (sopraan)
  • Don Ferdinand - de zoon van Don Jerome (bariton)
  • Mendoza - een rijke vishandelaar (bas)
  • Don Antonio - minnaar van Luisa (tenor)
  • De Duenna - de voedster en vertrouwelinge van Luisa (mezzosopraan)
  • Clara - een vriendin van Luisa (mezzosopraan)