De vuurengel (opera)

Componist: Sergei Prokofjev

Librettist: Sergei Prokofjev

Première: 14-09-1955 te Venetië

Korte inhoud

De vuurengel vertelt het verhaal van een jonge vrouw, Renata, en speelt in de 16e eeuw. Renata wordt in haar jeugd bezocht door een geheimzinnige vuurengel en zoekt naar deze figuur in elke geliefde. Tijdens deze zoektocht raakt ze gegrepen door het occulte en wordt ze door de inquisitie door de brandstapel veroordeeld.

Toelichting

Sergei Prokofjev schreef De vuurengel tussen 1919 en 1927. Het werk zou echter pas in 1955, na zijn dood in 1953, voor het eerst worden opgevoerd.

Het libretto van De vuurengel is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Russische schrijver Valeri Brjoesov. Deze symbolistische auteur schreef in 1907-08 het relaas over een driehoeksverhouding tussen een Duitse huurling Ruprecht, een jonge vrouw Renata, bezeten door demonen, en haar vorige minnaar graaf Heinrich. De roman is geïnspireerd op de literaire driehoeksverhouding tussen de auteur zelf (Ruprecht), een collega-auteur Andrej Beli (Vuurengel) en de schrijfster Nina Petrovskaja (Renata).
Het libretto verschafte Prokofjev een wereld waarin hij zich muzikaal enorm kan uitleven: duivelsuitdrijving, opstand en zelfs hysterische nonnen. De partij van Renata is extreem complex en grenst aan het onzingbare.