Demofoonte (opera)

Componist: Johann Adolph Hasse

Librettist: Pietro Metastasio

Première: 09-02-1748 te Dresden

Korte inhoud

Koning Demofoonte vraagt het orakel van Apollo hoe lang de praktijk van het jaarlijkse offer van een maagd nog moet voortduren. Het antwoord is raadselachtig: "zo lang als de onschuldige overweldiger op de troon zit". Ondertussen probeert de edelman Matusio zijn dochter Dircea te beschermen tegen het gevaar geofferd te moeten worden. Wat hij niet weet, is dat Dircea inmiddels in het geheim getrouwd is met Timante, de zoon en erfgenaam van Demofoonte.
Demofoonte weet dit overigens ook niet en is van plan zijn zoon te laten trouwen met Creusa, een prinses uit Phrygië. Timantes jongere broer Cherinto begeleidt Creusa naar het hof van Demofoonte en wordt verliefd op haar. Timante laat Creusa weten niet met haar te kunnen trouwen, zonder verdere uitleg te geven.
Dircea probeert onderwijl het land te ontvluchten, maar wordt toch gevangen genomen en Demofoonte gebiedt haar onmiddellijk te offeren. Een poging van Timante om Dircea te bevrijden, mislukt eveneens. Op voorspraak van Creusa wordt het tweetal weer vrijgelaten en Timante besluit zijn aanspraak op de troon op te geven.
Dan komt er een brief boven water waaruit blijkt dat Dircea een dochter van Demofoonte is. Timante is wanhopig, totdat er nog een brief tevoorschijn komt die duidelijk maakt dat Timante eigenlijk de zoon van edelman Matusio is. Iedereen blij, ook Cherinto want hij mag trouwen met Creusa. En nu Timante afstand heeft gedaan van de kroon, vervalt ook de eis van de goden jaarlijks een maagd te offeren.

Toelichting

De Duitse componist Johann Adolf Hasse was een uitzonderlijk productief man. Hij componeerde niet alleen veel geestelijke muziek maar schreef ook ruimn 60 opera's. Hiervoor gebruikte hij regelmatig een libretto van Pietro Metastasio. De opera Demofoonte is een van de bekendste libretti van Metastasio, en waanzinnig populair in zijn tijd. Zo'n 70 componisten hebben een opera op dit libretto geschreven.