Der widerspenstigen Zähmung (ballet)

Componist: Kurt-Heinz Stolze (naar Domenico Scarlatti)

Librettist: John Cranko

Première: 16-03-1969 te Stuttgart

Korte inhoud

Voordat Bianca mag trouwen moet eerst haar zus, de ongenaakbare Katharina, een partner vinden. Twee aanbidders van Bianca besluiten om waaghals Petrucchio te charteren zich als huwelijkskandiaat aan te bieden. Tot ieders verbazing weet Petrucchio om Katharina voor zich te winnen. Uiteraard gaat een en ander gepaard met vermommingen, persoonsverwisselingen en prachtige teksten. Het resultaat is een drievoudig huwelijksfeest.

Toelichting

In de jaren ’60, in een tijd dat vooral het abstracte ballet ‘en vogue’ was, schreef John Cranko diverse avondvullende handelingsballetten. Na Romeo & Julia en Onegin liet Cranko zich inspireren door Shakespeares komedie The taming of the shrew. Voordat Bianca met haar geliefde in het huwelijk kan treden moet er een partner voor haar zus, de ongenaakbare Katharina, gevonden worden. De komedie is een groot spel van schijn en werkelijkheid waarin de zussen Katharina en Bianca verrassend geëmancipeerd uit de verf komen.

Als muzikale basis voor het ballet gebruikte Cranko de energieke en elegante klaviersonates van Domenico Scarlatti, georkestreerd door Kurt-Heinz Stolze.