Die lustige Witwe (opera)

Componist: Franz Lehár

Première: 30-12-1905 te Wenen

Korte inhoud

Het verhaal van deze operette draait om de rijke allochtone Parijse gemeenschap in het begin van de vorige eeuw. Graaf Danilo ontmoet zijn oude liefde Hanna, die ooit berooid was maar inmiddels een zeer welgestelde weduwe. Danilo is secretaris aan de ambassade van de Balkanstaat Pontevedro. De ambassadeur wil Danilo en Hanna terug bij elkaar brengen omdat Hanna's fortuin anders naar een Parijzenaar zou gaan en niet naar het economisch wankele Pontevedro! Dat is het startschot voor een dolle komedie met tal van verwikkelingen…

Toelichting

Met Die Lustige Witwe schreef de Oostenrijks-Hongaarse componist Franz Lehár dé succesoperette van de 20ste eeuw. Zoals het een echte operette betaamt, draait het ook in Die lustige Witwe om amusement en liefdesverwikkelingen die omlijst worden door makkelijk in het gehoor liggende melodieën. Lehár zelf zei eens over zijn werk dat de melodieën als vanzelf in hem opkwamen tijdens een wandeling of ritje. Zo inspireerde het ritme van trappelende voeten van mensen die heen en weer liepen tijdens een regenbui hem tot het schrijven van het lied "Auf dem Boulevard am Abend".
De ontstaansgeschiedenis van Die lustige Witwe was er een van veel vallen en weer opstaan. Librettist Victor Léon had van Henri Meilhac diens L’attaché d’ambassade gemoderniseerd maar vond vervolgens geen geschikte componist. Tot de secretaris van Theater an der Wien de kou uit de lucht tussen Léon en Lehár wist te halen. Het resulteerde in een werk waar theaterdirecteur Wilhelm Karczag koude rillingen van kreeg: te nieuw, te origineel, te revolutionair door de gewaagde erotiek van de hoofdpersonen voor zijn conservatief publiek.
Hij kreeg geen gelijk. Lehár leverde een bruisende partituur af met orkestraal raffinement, meeslepende dansritmen en een overvloed aan lyrische ingevingen.

Renée Fleming zingt het Vilja-lied uit Die lustige Witwe

Te zien of te horen tijdens de komende reizen: