Die schöne Magelone, op. 33 (kamermuziek)

Componist: Johannes Brahms

Librettist: Ludwig Tieck

Première: geschreven tussen 1861-1868, premièredatum is onbekend

Korte inhoud

De jonge ridder Peter von Provence beleeft allerlei avonturen, wanneer hij op advies van een minstreel de wijde wereld intrekt op zoek naar het geluk. Bij een riddertoernooi wordt hij verliefd wordt op de beeldschone Napolitaanse koningsdochter Magelone. Hij schenkt haar drie ringen die later gepikt worden door een raaf. Hij zoekt ze, raakt Magelone kwijt en hij verdwaalt op zee. De Moren en heidenen pikken hem op en de mooie sultansdochter Sulima tracht hem te verleiden. Uiteindelijk vindt Peter von Provence zijn geliefde Magelone terug en trouwt met haar.

Toelichting

Die Liebesgeschichte der schönen Magelone und des Grafen Peter von Provence is een vertelling van Ludwig Tieck die zich weer baseerde op een Franse ridderroman uit de middeleeuwen.

Tieck liet elk hoofdstuk voorafgaan door een lied. Deze liederen - die door verschillende personages in het verhaal gezongen worden - heeft Johannes Brahms samengevoegd tot een indrukwekkende cyclus van Romanzen. Vanwege het dramatische en avontuurlijke karakter wordt het ook wel Brahms enige opera genoemd. Voor een goed begrip van het verhaal verbindt een verteller de liederen met elkaar, en voert het publiek mee naar de gebeurtenissen op allerlei exotische plekken.