Don Carlo(s) (opera)

Componist: Giuseppe Verdi

Première: 03-11-1867 te Parijs

Korte inhoud

Tijdens de wapenstilstand in de oorlog tussen Spanje en Frankrijk (1559) is Don Carlos, de zoon van Filips II, naar Fontainebleau gekomen om een glimp op te vangen van zijn aanstaande bruid, Elisabeth van Valois. Hij is namelijk door zijn vader aan haar uitgehuwelijkt maar Don Carlos heeft haar zelf nooit ontmoet. Wanneer Elisabeth verdwaalt in het bos en ze elkaar ontmoeten, worden ze verliefd. Filips II, de vader van Don Carlos is ondertussen echter van idee veranderd: hij wil zelf met haar trouwen. Don Carlos is diep bedroefd omdat hij niet met Elisabeth zal trouwen. Uit verdriet brengt hij een bezoek aan het graf van Karel V waar Don Carlos de markies van Posa ontmoet. De markies van Posa vraagt Don Carlos om hulp bij het bevrijden van de bevolking van de Nederlanden van alle onderdrukking en terreur. Don Carlos is in continue strijd met de macht van zijn vader en de kerk om zijn liefde (Elisabeth) en zijn idealen (de bevrijding van de Nederlanden) te bewerkstelligen.

Toelichting

Giuseppe Verdi componeerde de opera Don Carlos in 1866 voor de Parijse Opéra als een grootse grand opéra in vijf aktes. Nadien bewerkte Verdi de opera nog verschillende keren waarbij het thema 'afscheid nemen' steeds prominenter werd uitgewerkt.

De Italiaanse versie ging op 10 januari 1884 in Milaan in première onder de Italiaanse titel Don Carlo, met slechts vier aktes. In 1886 ging in Modena nog een derde versie in première, dit maal wederom een vijfdelige akte. Verdi herstelde voor deze versie enkele belangrijke elementen die met de versie van 1884 verloren waren gegaan.

Lees meer over Don Carlo(s) op ons blog.

Rollen in dit werk
  • Elisabeth (sopraan)
  • Philipp II - koning van Spanje (bas)
  • Don Carlo(s) - zoon van Phillip II (tenor)
  • Rodrigo - markies van Posa en vriend van Don Carlo(s) (bariton)
  • Il grande inquisitor (bas)
  • Prinses Eboli (mezzosopraan)