Don Quixote (ballet)

Componist: Léon Minkus

Première: 14-12-1869 te Moskou

Korte inhoud

Don Quixote is een ballet, gebaseerd op het eeuwenoude verhaal over een dwaze edelman die zijn fantasiewereld tot werkelijkheid probeert te maken. Hij is ervan overtuigd een beroemde 'dolende ridder' te zijn die de wereld moet beschermen tegen het kwaad. De wieken van de molen stellen de armen van een reus voor, en een ontvoering op het toneel wordt voor echt aangezien. Het ballet wordt aangevuld met een flinke dosis romantiek en grappen rondom Don Quixotes bediende Sancho Panza.

Toelichting

Het hoogtepunt van het romantisch ballet in Rusland was tijdens de Marius Petipa-periode. Deze Franse danser kwam in 1847 naar Sint-Petersburg, bleef er zijn hele leven en werd de 'tsaar' van het Russische ballet. Hij was de grondlegger van de Russische klassieke danstechniek: een combinatie van de verfijnde Franse stijl en de expressieve Italiaanse stijl. Hij choreografeerde 57 balletten, waaronder De schone Slaapster, De notenkraker en Het zwanenmeer. Hij werkte nauw samen met Tsjaikovski en Minkus en de choreograaf Lev Ivanov.

Net als Petipa was ook Minkus vanuit het westen naar Rusland gekomen. Don Quixote was zijn debuut in Moskou als componist van balletten en werd direct goed ontvangen. Het was het begin van een jarenlange samenwerking tussen Petipa en Minkus. Op Minkus als componist is veel kritiek geweest. Inderdaad bereikte hij met zijn muziek nooit de symfonische kwaliteiten die Tsjaikovski wel in zijn balletmuziek liet horen. Het is echter de vraag of Minkus dat ook ambieerde. Zijn balletmuziek is melodieus, harmonieus en paste uitstekend onder de choreografieën van Petipa. Meer verwachtte hij niet van zichzelf, noch deed zijn omgeving.