Frau Luna (operette)

Componist: Paul Lincke

Première: 01-05-1899 te Berlijn

Korte inhoud

Fritz Steppke is een mechanicus en woont in onderhuur bij de weduwe Pusebach in Berlijn. Hij is verloofd met Marie, het nichtje van zijn verhuurster, en is zeer geïnteresseerd in vliegen en alles wat met het buitenaardse te maken heeft. Hij knutselt zelf een ballon in elkaar om 's nachts heimelijk met twee vrienden naar de maan te vliegen.
Daar aangekomen - het wordt in het midden gelaten of de maanreis daadwerkelijk plaatsvindt of alleen in een droom van Steppke - blijkt dat het leven op de maan in niets verschilt van het leven op aarde. Na deze conclusie reizen de drie vrienden in een geleende luchtmobiel terug naar aarde want hun eigen ballon is gekneusd achtergebleven op de maan.

Toelichting

De maan en maanreizen waren na publicatie van Jules Vernes roman De la terre à la lune, traject direct en 97 heures in 1865 zeer populair in Europa en vormden een grote inspiratiebron voor theatermakers. Zoals bijvoorbeeld voor Offenbach die in 1875 Voyage dans la lune schreef.
De componist Lincke die als huiscomponist en dirigent nauw met het Apollotheater in Berlijn verbonden was, schreef eind 19de eeuw eveneens een maanoperette, op een libretto van Heinz Bolten-Baeckers. Van de meer dan 20 operettes is Frau Luna het enige werk dat ook na de Tweede Wereldoorlog repertoire heeft gehouden. Het mag dan tot het beste van Lincke's oeuvre gerekend worden en geldt als toonbeeld van de Berlijnse operette. De gehele operette ademt de sfeer van Berlijn rond 1900 uit, ook de scenes die zich op de maan afspelen.

Frau Luna