Gismondo, rè di Polinia (opera)

Componist: Leonardo Vinci

Première: 11-01-1727 te Rome

Korte inhoud

Koning Gismondo is het strijden tegen zijn rivaal, heethoofd Primislao, moe. Bovendien is zijn zoon Otone verliefd op Primislao's dochter Cunegonda. Dus probeert de koning vrede te sluiten, maar dat proces wil niet erg vlotten. Zijn generaal Ermano zit hem dwars. En dochter Cunegonda lijkt uit hetzelfde hout gesneden als haar vader Primislao: zij stuurt Otone zonder enige scrupules naar huis.
En thuis is het ook al zo onrustig. Een zekere prins Ernesto probeert op eigen houtje vrede te sluiten, maar hij heeft last van generaal Ermano. Want beiden zijn verliefd op Gismondo's dochter Giudetta.
En Giudetta zelf is bang dat Primislao op het slagveld het leven is verloren maar ze vindt hem gezond en wel weer terug. Dan blijkt dat ze maar liefst drie aanbidders heeft. Ze kiest - uiteraard - voor Primislao.

Toelichting

De opera Gismondo, re di Polonia, speelt zich af in Polen. Het libretto is gebaseerd op Il vincitore generoso van Francesco Brianis en rijgt diverse politieke en amoreuze intriges aan elkaar. Cunegonda wordt heen en weer geslingerd tussen haar eigen politieke voorkeuren en die van haar geliefde Ottone. In tegenstelling tot het liefdespaar Giudetta en Primislao blijven Cunegonda en Otone de gehele opera met elkaar kibbelen.
Het gaat in deze opera dus niet om een verhaal uit de Oudheid of uit de Bijbel, maar om historische personen uit de 16e eeuw. Met Gismondo wordt koning Sigismund II August van Polen bedoeld, die in conflict ligt met Primislaus van Litouwen. Generaal Ermano en prins Ernest vinden hun historische evenknie in Hermann van Mähren en Ernst von Livland.

Rollen in dit werk
  • Gismondo - koning van Polen (countertenor)
  • Otone - zoon van Gismondo (countertenor)
  • Cunegonda - dochter van Primislao (sopraan)
  • Primislao - hertog van Litouwen (sopraan)
  • Giuditta - dochter van Gismondo (sopraan)
  • Ermano - generaal van Gismondo (countertenor)