Giustino (opera)

Componist: Antonio Vivaldi

Première: Januari of februari 1724 te Rome

Korte inhoud

De held Giustino redt het leven van Leocasta, de zuster van keizer Anastasio, wanneer zij door een beer wordt aangevallen. Giustino wordt vervolgens naar Constantinopel gestuurd waar hij de hoofdpersoon is in een reeks van in elkaar grijpende verhaallijnen waarin het keizerrijk wordt bedreigd. De bedreiging is er niet alleen van buitenaf door de tirannieke Vitaliano, die obsessief verliefd is op Anastasio's vrouw Arianna. Maar ook van binnenuit wordt er aan het fundament van Anastasio's keizerrijk gemorreld door Anastasio's dubbelzinnige generaal Amanzio die de keizerlijke troon voor zichzelf wil.

Toelichting

Begin 1724 verbleef Vivaldi enige tijd in Rome. Hij wilde graag ook buiten Venetië voet aan de grond krijgen. Voor Teatro Capranica schreef hij Giustino op een anoniem libretto (mogelijk geschreven door Antonio Maria Lucchini) dat weer gebaseerd was op het libretto voor Legrenzi's Giustino dat in 1683 in Venetië in première was gegaan. Het verhaal over keizer Anastasio was geliefd in de 17e en 18e eeuw en is diverse malen getoonzet. Zo nam Händel de tekst die Vivaldi gebruikte, later weer als basis voor zíjn Giustino.
Vivaldi herbruikte voor een aantal aria's materiaal van vroeger, maar de Sinfonia aan het begin schreef hij speciaal voor deze opera. Hij verwerkt er enige motieven uit aria's van Anastasio, Leocasta en Arianna in.